sâmbătă, 30 octombrie 2010

31 octombrie - Ziua Internationala a Marii Negre


In fiecare an se sarbatoreste Ziua Internationala a Marii Negre, incepand din anul 1996.

Prin pozitia sa, Marea Neagra este o mare tipic continentala, comunicand prin Stramtoarea Bosfor cu Marea Marmara si prin Stramtoarea Dardanele cu Marea Egee. Sprafata Marii Negre este de 411.540Km patrati, totalizand impreuna cu cea a Marii Azov, 462.535 km patrati si are o adancime maxima, situata in centrul ei geometric, de 2.245 m.

Ziua de 31 Octombrie a fost desemnata ca ”Ziua Internationala a Marii Negre” în anul 1996 când toate cele 6 tari riverane au semnat Planul Strategic de Actiune pentru Marea Neagra.

Caracteristici :

• Principala caracteristica a Marii Negre este stratificarea pe verticala. Apa de la suprafata ( pana la 200 m) difera mult de cea din adancuri, din punct de vedere al salinitatii, al densitatii, compozitiei, gazelor continute si animale si plante intalnite.

• Marea Neagra are o cantitate mai redusa de saruri decat celelalte mari si oceane, deoarece in aceasta mare se varsa multe ape curgatoare: Dunarea, Nistrul, Niprul, Donul s.a.

• ZONA ABISALA este lipsita de viata ; sunt prezente numai unele bacterii sulfuroase sau cu rol in descompunerea materiei organice rezultata din organismele moarte.

• Cu studiul animalelor din Marea Neagra s-au ocupat multi biologi. Dintre acestia, renumiti sunt Grigore Antipa si Ion Borcea.

2 comentarii: